Épp sül a sütőben a félig fehér, félig rozsos kenyerem! Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz! :) Imádom a rozs kenyeret, de olyan finomat és tényleg rozsosat, mint régen, már sehol nem lehet kapni! Az igazi kenyér volt! Több napig elállt és jókat lehetett belőle lakmározni, úgy, hogy bőven elég volt egy szelet!
Az én kenyerem is ilyen volt, mármint az első! Jó tömör, ropogós héjjú és fincsi belsejű! Másnapra sem száradt ki! Mivel kértétek, ezért rakok róla képet! :)
Ez egy nagyon egyszerű kenyér, Kétperces kenyér néven fut!
Az elkészítése is pikk-pakk megy! Nem kell dagasztani, gyúrni, semmit!
0,5 kg liszt
fél csomag szárított élesztő
kb 2 dl langyos víz (nekem sokkal több kell bele)
1-2 mokkás kanál só
Az egészet összekevered, úgy, hogy egy nokedli állagú masszát kapj. Nem lehet formázni, gyúrni, semmit. Egy tálba teszed és letakarod. Egy éjszakát hagyd pihenni, de legalább 8 órát. Ezután kapcsold be a sütőt 220 fokra, tegyél bele egy jénai tálat a fedele nélkül! Amíg a sütő melegszik, keverd meg a tésztát. Ilyenkor összeesik, mert a széndioxid gázok elillannak belőle. Majd ismét takard le. Ha a sütő elérte a 220 fokot, vedd ki a jénait, szórj az aljára egy pici lisztet és öntsd bele a tésztát. Tedd rá a jénai tetejét és zsupsz be a sütőbe! Fél órát a tetővel kell sütni, felet anélkül! Ez azért van, hogy a pára először bennt maradjon és ne száradjon ki a kenyér. Ha kész, akkor ne szeleteld forrón, mert a benne lévő nedvesség még dolgozik. A héjja ilyenkor kezd száradni és ropogóssá válni, viszont a belsejében megmarad egy kis nedvesség és fincsi lesz! Szóval bírj még ki egy órácskát és csak utána kóstold meg!!! Jó étvágyat hozzá!
Szép kenyér! Most már nekem is meg kell próbálkoznom vele (csak félek, nagyon rossz gáz sütőm van, alul éget felül nem süt...) Innen a bizonytalanság!
VálaszTörlésHű de szép :)
VálaszTörlésA hét végén ki fogom próbálni a receptedet!
Sok sikert a kenyérsütéshez, csajok! Sikerülni fog!!! :)
VálaszTörlésDe jól néz ki!:)
VálaszTörlés